Sietse W. Jonker

Gelijk zoals zijn Maker deed, is schilderen voor Sietse W. Jonker een persoonlijke daad van scheppen. Hij laat iets ‘worden’ in deze wereld, zodat het bestaat. Schilderen is ‘in den beginne’ vooral een drang een geestelijk iets materieel te maken waardoor het zich kan manifesteren in de voor de mens zichtbare wereld. Het idee om op een twee dimensionaal vlak een driedimensionale wereld te creëren intrigeert Sietse Jonker. Met stokjes waar haartjes aan zitten, de penselen, en wat gekleurde pasta, de verf, ‘werelden’ te scheppen is voor hem een verbazingwekkende gebeurtenis: een waar wonder.

De bedoeling van een schilderij is moeilijk verbaal te definiëren:
Het is een verduidelijking van iets dat niet in woorden is te vangen. Eigenlijk is een schilderij een gedachte: het gegeven beeld met de titel zou tot nadenken kunnen aanzetten.
Aan de andere kant is de schilderkunst voor Sietse Jonker een eeuwenoud ambacht. Het is een moeilijk vak waar veel bij komt kijken en waar veel vakmanschap voor is vereist.
Maar bovenal is het geweldig te ontdekken dat het mogelijk is met enkel verf, allerlei stofuitdrukkingen en ook ruimte te suggereren. Hierdoor levert een schilderij blijvend kijkplezier op.

Translate »